by

Näin aloitat joogan harjoittamisen

Jooga on melko yksinkertainen laji, jonka aloittamiseen sinulta ei vaadita kovinkaan paljoa rahallista tai muuta panosta. On kuitenkin tiettyjä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon joogaharrastusta aloittaessa, joten nyt käynkin läpi joitakin tärkeimpiä ohjeita siihen, kuinka aloitat joogan harrastamisen.

Hanki tietoa eri joogatyypeistä

Yksi tärkeistä asioista, joita sinun kannattaa ottaa huomioon, ovat erilaiset joogan lajit, joita löytyy lukuisia. Onkin hyvä idea miettiä, mitä juuri sinä haluat joogaharjoituksellasi saavuttaa tai tehdä, ja tutkia, mitä erilaiset joogan lajit sisältävät ja tarjoavat, jotta voisit varmasti valita juuri sen oikean joogalajin, joka sopii parhaiten juuri sinulle. Esimerkiksi hathajooga on todella hyvä tapa aloittaa joogan harrastaminen, sillä sen hitaat liikkeet soveltuvat erityisen hyvin aloittelijoille, jotka vielä hapuilevat liikkeiden kanssa ja tarvitsevat ohjausta niiden toteuttamiseen. Jos taas haluat haastavampaa joogaa, sopii sinulle esimerkiksi vinyasa-, astanga- ja power-jooga, jotka tarjoavat todellista haastetta ja vaativat enemmän tekijältään riippuen tietenkin myös joogatunnin tasosta. Näiden lisäksi on olemassa esimerkiksi hot joogaa, joka ei välttämättä sovi aivan kaikille, sillä tunnit tapahtuvat saunan kaltaisissa, todella kuumissa olosuhteissa, joka saattaa asettaa haasteita tietyissä terveydentiloissa oleville henkilöille tai tuntua muuten vaan liian raskailta esimerkiksi sellaisille henkilöille, jotka ovat aivan uusia joogaharrastuksessaan.

Tutustu joihinkin perusasentoihin

Ennen joogatunnille menoa saattaa olla hyvä etsiä esimerkiksi internetistä vaikkapa Youtuben avulla joitakin esimerkkejä muutamista yleisimmistä joogaliikkeistä. Tämä johtuu siitä, että joogatunneilla on hyvin usein eritasoisia osanottajia, jolloin niiden ohjaajalle ei välttämättä jää riittävästi aikaa opettaa kaikkia liikkeitä jokaiselle osanottajalle aivan kädestä pitäen. Tällöin hyödyt suuresti siitä, että olet jo tutustuttanut itseäsi muutamiin yleisimpiin liikkeisiin ja pysyt tunneilla perässä, vaikka et vältämättä saisikaan täyttä selkoa siitä, millaisia ohjeita joogaohjaajasi antaa. Tällaisia yleisimpiä liikkeitä ovat esimerkiksi balasana ja alaspäin katsova koira sekä jotkin sotilaspseeraukset ja aurinkotervehdykset, jotka toisuvat useimmilla joogatunneilla, ja joista voit löytää hyviä esimerkkikuvia ja –videoita monesta eri paikasta ympäri internetiä.

Selvitä mitä varusteita tarviset

Jooga ei ole välineurheilua, mutta tunneille meneminen on usein huomattavasti mukavampaa, jos sinulla on joitakin tiettyjä joogassa usein tarvittavia välineitä. Ennen joogatunnille menoa onkin siis viisasta selvittää, tarjoaako valitsemasi joogastudio asikkaidensa käyttöön esimerkiksi joogamattoja, vai onko sinun vietävä tunnille mukanasi oma mattosi. Useimmiten eri joogastudiot tarjoavat kaiken harjoitteissa tarvitsemasi välineistön ja tarvikkeet, mutta jos esimerkiksi suunnittelet joogaamista kotona vaikkapa Youtubesta löytyvien ohjevideoiden avulla, on viisasta miettiä etukäteen, millaisia välineitä tähän tarvitset, ja tehdä kaikki välttämättömät välinehankinnat ennen joogan aloittamista.

Löydä oikea paikka joogata

Yksi tärkeistä asioista joogaamista aloittaessa on miettiä, mikä on oikea paikka joogan harrastamiseen juuri sinulle. Nykyään tähän on monia mahdollisuuksia, sillä esimerkiksi useimmat kuntosalit tarjoavat ohjattuja joogatunteja. Niiden lisäksi voit nykyään kuitenkin käyttää esimerkiksi joogavideoita, joita voit katsoa vaikkapa älypuhelimellasi. Erilaiset joogastudiot taas tarjoavat toinen toisistaan erilaisempia näkemyksiä joogasta, joten on tärkeää miettiä, mitä juuri siinä halua ennen kuin menet tunneille.